Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
Van hiphop over metal naar jazz

Van hiphop over metal naar jazz

26/03/2018
Het muzieklandschap in België is super divers. Daar is de line-up van Lokale Helden het beste bewijs van. Van Veurne tot Voeren ontdek je de meest uiteenlopende genres. Van het Izegems psychedelic-stoner geweld, tot reggae in Mortsel en musical in Merelbeke. Check it out!

Beginnen doen we aan de kust met de sleazy rock-‘n-roll van Mr. Myst in Middelkerke. Fan van rock, maar nog meer van onze teerbeminde moedertaal? Dan is de Nederlandstalige band Planeet 9 in Kortemark helemaal jouw ding. Op datzelfde podium brengen Viktor Puype & TGBITW snerende gitaarriffs afgewisseld met brullende orgelsolo’s.
In Damme verzoeken ze je vriendelijk om extra luid te brullen en te applaudisseren voor o.a. de soul pop van Sweet Spot, want deze zogenaamde Verdammt Kabaal-concerten worden opgenomen. Storingen kunnen ze daar missen als kiespijn, terwijl in Brugge hét elektronisch event dan weer de naam RUIS kreeg.
Voor wie het allemaal wat rustiger mag, raden we de Tapijtconcerten in Zwevegem aan. Gulder & Ikke laten je daar van hun kleinkunst genieten. In buurgemeente Anzegem maakt koor La Gioia een reis door de filmgeschiedenis, van West Side Story tot La La Land. Over film gesproken, in het oud cinemagebouw in Kortrijk huist Hiphop Academie De Stroate. Zij organiseren een hiphop-showcase met maar liefst acht bands/solisten.
Diss Guy
Foto: Diss Guy
Opvallend: de zware metalen zijn nog steeds heel geliefd in ons Belgenlandje. In Jeugdhuis Asgaard in Gent bijvoorbeeld geven ze het podium een hele avond aan jonge rock- en metalbands. Of in 9255 -Buggenhout voor de vrienden- spelen twaalf bands anti-stilte. Denk: indie-noise post-grungedeath metalrock meets drum ’n bass en dubstep etc. Ruiken wij daar een moshpit?
Een hele avond wijden aan één genre is zeker geen must. Dat bewijzen ze in Moorsel door zowel shoegaze als rap een kans te geven op het podium van Jeugdhuis De Kaaf. Naast de vele jeugdhuizen, kozen sommige organisatoren voor Lokale Helden in openlucht. De tonen van de straatmuzikanten van Busker By Night leiden je fakkeltochtgewijs door Herent.
De vroegere vogels kunnen ’s middags al terecht in Mechelen voor beiaardboterhammen, en in Leuven brengen de beiaardklokken Vlaamse popmuziek. Vlaamse muziek die al enkele decennia ouder is, namelijk uit het interbellum, daar draait het dan weer om bij de evocatie van café “De Zanglust” in Berlaar.

Op 27 april zetten muziekscholen in heel Vlaanderen massaal hun jong talent op een podium. In Wijnegem geven ze hier een coole twist aan. Tijdens hun Classical Music Rave versmelten de beats van de dj met live impro van de leerlingen klassieke muziek. 
In de categorie leuke contrasten hebben we verder nog Made in Mechelen in de aanbieding: singer-songwriters delen de stage met een dertigkoppige bigband. Of wat dacht je van punk rock en post metal in de legendarische Hnita Jazz Club?

Brussel maakt zijn naam als bruisende metropool ook op muzikaal vlak helemaal waar. Van een jazz jamsessie in het Muntpunt Café tot Afrikaanse klanken in CC Kuumba en hillbilly blues hip pop in de Monk.
Hoor je stiekem nog het liefst van al je eigen stemgeluid? Dan zijn de vele karaokes verspreid over heel Vlaanderen sowieso iets voor jou!

Een overzichtje van alle evenementen en de bijhorende muziekgenres vind je hier!
1