Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
Sabam & Billijke Vergoeding

Sabam & Billijke Vergoeding

26/03/2019
Ons groot muziekfeest op 26 april komt stilaan dichterbij. Maar geen muziek zonder vergoeding voor auteurs, componisten, uitvoerende muzikanten en producenten. Vergeet dus zeker niet om je billijke vergoeding en/of aanvraag bij Sabam in orde te brengen! Daarnaast moet je ook nog de playlist/setlist doorgeven aan Sabam. Redelijk ingewikkeld? Geen paniek! We overlopen hier welke zaken je in orde moet brengen en hoe je dit best doet. 

SABAM

Waarom?
Volgens het auteursrecht is een vergoeding verplicht telkens andermans muziek openbaar gemaakt wordt. Dit geldt niet alleen voor muziek die afgespeeld wordt via luidsprekers, maar ook voor live muziek.

Omdat het in de praktijk onhaalbaar is voor de auteurs om die vergoedingen zelf te gaan innen, zijn organisaties zoals Sabam in het leven geroepen om dit in hun plaats te doen.

Wanneer?
Zodra muziek wordt (af)gespeeld van auteurs/componisten die aangesloten zijn bij Sabam, ben je verplicht om Sabam te betalen. Als de artiest op jouw event geen lid is en enkel eigen nummers komt spelen, dan betaal je geen Sabam.

Brengt die artiest (ook) covers die geschreven zijn door (buitenlandse) auteurs/componisten die wél bij Sabam zijn aangesloten, moet je wel betalen. Aangezien Sabam ook overeenkomsten heeft gesloten met buitenlandse zusterverenigingen, moet je ook een vergoeding betalen wanneer muziek gebruikt wordt van buitenlandse artiesten die in hun land aangesloten zijn bij een gelijkaardige organisatie.

Hetzelfde geldt voor een dj: als die enkel muziek draait van auteurs/componisten die niet zijn aangesloten bij Sabam of een buitenlandse zustervereniging, dan betaal je geen Sabam. In de praktijk is dit zelden het geval.

Als je niet zeker bent of de werken die (af)gespeeld worden beheerd worden door Sabam, kan je de catalogus raadplegen en zoeken naar de songs.

De meeste cafés, jeugdhuizen, zalen,... hebben een jaarovereenkomst met Sabam waardoor zij niet meer hoeven te betalen voor hun eigen event. Als je zo’n locatie gebruikt voor je Lokale Helden-event, moet je wel nog betalen. Voor externe organisatoren gelden die jaarovereenkomsten dus niet.

Hoe? 
Ten laatste 48u voor aanvang van het event moet de aangifte van jouw event in orde zijn. Dit kan volledig online via de e-licensing applicatie. Op basis van de aanvraag krijg je al een voorlopige berekening van wat je zal moeten betalen.

Bij de aangifte van het event stopt het nog niet! Om correcte uitbetaling mogelijk te maken, dien je als organisator ook nog de setlist/playlist door te geven aan Sabam. Dit moet ten laatste 15 dagen na afloop gebeuren.

Billijke Vergoeding

Waarom?
Naast het auteursrecht op de song, zijn er ook nog de naburige rechten die gelden voor de opnames. Uitvoerende muzikanten en producenten hebben recht op vergoeding telkens die opnames afgespeeld worden.

Wanneer? 
Zodra je opgenomen muziek gebruikt op een publiek event moet je de billijke vergoeding betalen. Als je dus gewoon een concert organiseert zonder bestaande opnames af te spelen (voordien, nadien of in de pauzes), moet je geen billijke vergoeding betalen.

De meeste cafés, jeugdhuizen, zalen... hebben een jaarovereenkomst waardoor je als organisator niet zelf meer hoeft te betalen. Als je zo’n locatie gebruikt voor je Lokale Helden-event, check dan zeker of er zo’n overeenkomst is!

Hoe?
Ten laatste 5 dagen voor aanvang van het evenement moet de aangifte van jouw event in orde zijn. Dit kan online via ikgebruikmuziek.be. Als het gaat om 1 event dat plaatsvindt op 1 locatie op 1 dag, kan je een eenvoudige (1-1-1) aangifte doen.
 
1