Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
Persbericht: Lokale Helden 2018

Persbericht: Lokale Helden 2018

19/04/2018

Iedereen doet mee aan grootste muzikale feest van het land

Op vrijdag 27 april vindt de derde editie van Lokale Helden plaats in 200 (!) Vlaamse en Brusselse gemeenten. Onder impuls van VI.BE (vroeger Poppunt) geven artiesten op één dag maar liefst 1.050 optredens op 390 podia in hun buurt. In die zin is Lokale Helden zonder meer ’s lands grootste muziekevenement, en een uitgelezen kans voor iedereen om lokaal talent te ontdekken.

Met Lokale Helden daagt VI.BE (vroeger Poppunt, de vzw die zich met info, advies en speelkansen inzet voor alle muzikanten, dj’s en producers) iedereen met een hart voor muziek en zin voor ondernemerschap uit om op één dag samen optredens te organiseren voor lokaal talent. VI.BE (vroeger Poppunt) biedt hen daarbij expertise en tools, een leerrijke ervaring én een publiek. Zo wist de organisatie onder het motto ‘support your local scene’ op drie edities tijd organisatoren in maar liefst 4 op 5 gemeenten te overtuigen om deel te nemen aan Lokale Helden. Ook dit jaar gaan tal van jeugd- en cultuurdiensten, clubs, festivals, kroegen, scholen, jeugdhuizen en andere initiatiefnemers de uitdaging aan, en ze doen dat bijzonder vaak samen. Lokale Helden en haar organisatoren brengen het Vlaamse muzieklandschap van onderuit in beweging.

In Borgerhout bijvoorbeeld bundelen tal van geëngageerde organisaties opnieuw de krachten voor Gastvrij Antwerpen, een liefdevol wijkfeest, met muzikale troubadours, dj’s en een gelegenheidsband ‘The Locals’. Onder meer in Ninove en Kapellen slaan tientallen cafés de handen in elkaar voor muzikale kroegentochten, en in Wetteren organiseren negen bands samen zelf een akoestische showcase ten voordele van de renovatie van hun repetitiekot. Ook gemeenten vinden elkaar mede dankzij Lokale Helden: met het rockconcours TomorrowBand (waarbij lokale held Milo Meskens zetelt in de jury) brengen Deinze, Nevele en de lokale jeugd- en cultuurdiensten al op voorhand een muzikale ode aan hun nakende gemeentefusie.

De headliners van nu en morgen

Lokale Helden haalt tal van bekende artiesten terug naar de plek waar het voor hen allemaal begon. Partymonium (Laakdal) bijvoorbeeld zet lokale én bovenlokale helden als Eppo Janssen en Gestapo Knallmuzik op hun programma. De regionale muziekwedstrijd Kamp Noord brengt dan weer zijn local all stars Equal Idiots terug naar Wuustwezel. En het Antwerpse Habbekrats nodigt de even Antwerpse Sam Renascent uit voor een exclusieve workshop. Op de Bloesemfeesten (Zwijndrecht) draait de wereldberoemde EDM-dj én lokale held Wolfpack een set, en VOLTA (Elsene) wist het Brusselse Great Mountain Fire te strikken. Ook opkomende namen als Poppel, ILA, lohaus, she bad, Yamantau, Tristan, Delta Crash, Elephant, Bjeor, RAMAN. en The Glücks passeren de Lokale Helden-revue.

Bovenal betekent Lokale Helden voor beginnende artiesten een allereerste podiumervaring. In Bree bijvoorbeeld delen groene blaadjes en ervaren veteranen gezellig de affiche: ’s Namiddags tonen lagere scholieren hun kunnen, ’s avonds staan ervaren bands op het programma. Verder eren gevestigde lokale waarden op 27 Club in Hasselt legendarische muzikanten, telkens geflankeerd door een beloftevolle ‘poulain’, en zet het nabijgelegen Club 45 de bekende Hasseltse dj Goldfox en de Hasseltse dj-belofte Timmerman broederlijk naast elkaar op de line-up. Met zijn honderden podia en artiesten toont Lokale Helden 2018 meer dan eender welk evenement de veelheid aan muzikaal talent in Vlaanderen en Brussel.

Unieke locaties om de hoek

Lokale helden vallen op 27 april bovendien vaak te bewonderen op uitzonderlijke plaatsen. In de stadscentra van Avelgem, Aarschot en Putte spelen artiesten bijvoorbeeld eenmalige ‘walk-in concerten’ in plaatselijke winkels en horeca. In Halle staat Lokale Helden voor pure, akoestische concerten en dansperformances in een ontwijde Paterskerk. Lokale Helden Leuven organiseert dan weer een groots event met lokale bands en dj’s op de oude stelplaatsen van De Lijn en in Puurs wordt eenmalig muziek op rails gemaakt - in een authentieke stoomtrein.

Maar er is meer: Lokale Helden vindt plaats in grotten, badkamers, scholen, torens, woonzorgcentra, een kasteel, geitenschuur, oude fabriek, voormalige cinema, citadel en pannenkoekenhuisje. Roeselare organiseert maar liefst 30 intieme concerten in knusse huiskamers verspreid over de stad. Het Sportimonium-museum in Zemst vormt zich een avond lang om tot concertzaal, in de Mechelse Sint-Romboutstoren worden de beiaardklokken bespeeld en in de oude Antwerpse slachthuizen treden metalbands op. Overal in Vlaanderen zetten unieke locaties en lokale erfgoedsites hun deuren wagenwijd open voor lokaal muzikaal talent. Onder iedere kerktoren huizen er op 27 april muzikale ontdekkingen.

Iedereen lokale held

De meest uiteenlopende genres en subculturen komen aan bod tijdens Lokale Helden. Zo laat het kunstenfestival ENTER de inwoners van diverse Brusselse wijken kennismaken met hun lokale rapscene, en plaatsen Muziekcentrum Trix (Borgerhout) en de lokale jeugdhuizen tijdens een showcase-avond plaatselijk hiphoptalent in de spotlights. De speeddates voor muzikanten van Club De Loge in Gent brengen muzikanten met diverse achtergronden voor het eerst samen op een podium, en in Wijnegem slaan dj’s en leerlingen klassieke muziek de handen in elkaar voor een zogenaamde ‘classical music rave’.

Vzw De Boot illustreert als geen ander de kracht van muziek als universele taal. Zij geven in de balzaal van hun boot in Houthulst een podium aan vluchtelingen met muzikaal talent, lokale helden uit het nabijgelegen opvangcentrum Poelkapelle. Het Wetlands Festival in Arendonk ten slotte biedt muzikale mensen met een beperking een unieke speelkans. Want Lokale Helden is er voor werkelijk iedereen. Ook voor wie zelden concertzalen opzoekt, biedt Lokale Helden een ontmoeting met de eigen buurt én de gelegenheid bij uitstek om muzikaal talent van eigen kweek aan het werk te zien. Op 27 april is iedereen lokale held.

Ontdek hier het overzicht van alle evenementen. Ontdek de initiatieven in jouw buurt en ondersteun op 27 april mee lokaal talent.
1