Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
Opmerkelijke helden op het podium

Opmerkelijke helden op het podium

18/04/2019
Op 26 april staan de headliners van vandaag en morgen broederlijk naast elkaar op de affiche. Voor veel helden betekent dit een eerste podiumervaring. Maar voor Lokale Helden keren ook tal van bekende artiesten terug naar hun roots. Uit de 800 artiesten zijn dit enkele mannen en vrouwen die het al schopten tot regionale, nationale (en soms zelfs internationale) helden.

Het duo van Ratmosphere bijvoorbeeld maakte vorig jaar hun debuut als support van Warhaus in Italië. Tegenwoordig touren de kerels mee met Black Box Revelation hoewel ze volgende week te bewonderen zijn in het leegstaand financiëngebouw op Lokale Helden Torhout. Verderop in West-Vlaanderen vervolledigt Brent Vanneste, beter bekend als de frontman van Stake, de line-up van Rockordon met zijn nieuwe elektronische solo-project Brennt.

Voor wie Lip Service vorig jaar heeft gemist op hun Lokale Helden NMBS-concert in Brugge, is Lokale Helden Avelgem dit jaar the place to be. Deze popband met eigenwijze popsongs vol hoekige grooves en melodieën releaste eind maart nog hun debuut-EP ‘People's People’ in een uitverkochte Club Telex en deelt op vrijdag 26 april het podium met onder andere Wolker en Nieuwe Lichting winnaar Mooneye. Voor deze laatste indiepopband, rond songschrijver Michiel Libberecht, is het ondertussen al de derde keer dat ze optreden op Lokale Helden. 140 kilometer verder staat het fris hiphoptalent en medefinalist ICTO op de planken in Holsbeek.

Fan van De Afrekening van Studio Brussel? Dan zal de band Black Leather Jacket geen onbekende zijn. Deze ex-finalist van De Nieuwe Lichting 2017 is te zien op Kamp Noord voor een energiek gastoptreden. En ook op het muziekconcours Podiumvlees spelen de heren en dame van she bad tijdens de beraadslaging van de jury. Deze ex-winnaars van Rockvonk 2017 brachten in februari 2019 hun debuut-EP uit in Het Depot in Leuven.

Ook enkele Nederlandstalige kleppers staan paraat. GC De Muze programmeert hun lokale muzikale waarde, Jo Vally, voor een unplugged optreden. Met een 40-jarige muzikale carrière heeft deze Meisenaar der Meisenaars dan ook een œuvre om ‘u’ tegen te zeggen. Jeugdhuis Toogenblik pronkt dan weer met een solo-optreden van Buurman voor alle buurtbewoners in Haren-Brussel.

Waar is dat feestje? In CC Baarle klaarblijkelijk want daar draait ervaren rot Dj Da Rick de avond aan elkaar. Dit terwijl de andere legendarische en internationaal bekende truntablist Dysfunkshunal de afterbounce verzorgt op Lokale MC Helden in Stelplaats Leuven. Op datzelfde podium nemen Mar$, Ace en Dyce, a.k.a. Rewind en ex-zilveren-medaille-winnaars van Humo’s Rock Rally 2016 het publiek mee tijdens hun hiphoptrip

Ook de Gentse hiphoptrots Uberdope is terug van weggeweest. Anno 2018 brachten de drie heren een nieuw album uit. Wees er maar zeker van dat hun live-set op Hip Hop Nacht in Lochristi je van je sokken zal blazen. Verder in Gent: electropop-hype Galine in The Manufactory. Kom uit uw kot want het is waarschijnlijk de laatste keer dat je deze gloednieuwe artist in residence van Wilde Westen zo goedkoop hebt gezien.

Op zoek naar wat verscholen klanken? Bezoek dan zeker het Lokale Helden-initiatief in Vilvoorde waar Astodan een intense postrock wall of sound opbouwt in het middeleeuwse Monnikhof. Een dorpje verder schittert DK, de artiest achter de twintiger David Kawende, op het podium van Jeugdhuis Sjaloom in Machelen. Deze jonge opkomende Vilvoordse rapper brengt grootstedelijke beats en superstrakke rhymes. In dezelfde scene denken we meteen aan K1D. Deze 26-jarige MC met Senegalese roots is geen onbekende. Met twee EP’s en enkele internationale optredens op zijn palmares, keert hij tijdens Lokale Helden terug naar zijn hometown in de Cramme Concert Club.

Ons Belgenland is dit jaar een glitterprinces rijker. Zo noemt het pril talent Ikraaan zichzelf althans, en stond vorig jaar nog voor Lokale Helden in Trix te blinken. Dit jaar mag de singer-songwriter – die onlangs nog op de cover van Knack Focus te zien was – haar ding doen in Het Oude Badhuis. De electropopprinces van het Limburgse kan je dan weer aanschouwen op Lokale Helden Hasselt. Daar speelt de 20-jarige mysterieuze Ruby Grace, die al kon genieten van heel wat belangstelling van Studio Brussel en Bruzz. Ook in de Limburgse hoofdstad: loeihard DIY-laweit uit de Maasstreek van Mantis. In 2016 tekenden de vier rakkers trouwens voor de rijm/songtitel van het jaar: ‘Punch You In The Dick With Your Selfie Stick’. Niet voor fans van selfiesticks dus, wel voor die van Swans en Deafheaven.

Wat een chansards daar in Diest. Want Piket. pakt uit met The Me in You die een combinatie van melancholie en meerstemmige harmonieën brengen en heel wat airplay kregen op Radio 1 en StuBru. Ondertussen steken verschillende cafés in Wetteren de handen uit de mouwen. Aan de vooravond van deze kroegentocht spelen o.a. de jonge wolven van The Leslies terwijl de vuile rockers van Id!ots en de huis-dj van Dansende Beren de openingsnacht van muziekzaal Trax in Roeselare een nieuw leven inblazen.

Bovendien ook een speciale shoutout naar wonderkinderen One Man Band of Jozy en David Numwami. De ene bespeelt tijdens Jozy on Stage een zelfontworpen drumstel met acht pedalen terwijl de andere – beter bekend als gitarist van Charlotte Gainsbourg – op een lichtjes geniale wijze pop en experimentele muziek verenigt op Les Nuits @ Botanique.

Voor vele artiesten is Lokale Helden het begin van een jarenlange muzikale carrière. Zo spelen Lokale Helden-groentjes West Coast Caravan in Jeugdhuis Tope Tegare en Experimental op Rockordon één van hun eerste optredens ooit. Helemaal aan de andere kant van het land spelen dan waarschijnlijk de oudste artiesten. Tijdens Lokale Helden Bornem brengen twee vierenzeventigjarige heren, onder de naam JAAM, ambiance in café het Wiel in Bornem.

En ook dit jaar staan er weer heel wat cover- en tributebands op lokale podia. Ga op stap met je seven nations army, neem je fast car en rij via de highway to hell om uiteindelijk te dansen in de zon op De Nouveau, The Hitcrackers, Supersonic, The Upcats, ABBA4U, The New Image, The Juliets, The Gambits, Alcatraz Prisoners in music, The FAB’s, The Overtones, Horizon, Skyline After Friday, Bjomi, Smooth en Straight outta 98.

Een overzicht van al het moois dat Vlaanderen en Brussel rijk zijn, ontdek je hier!
1