Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
Lokale Helden, da's teamwork!

Lokale Helden, da's teamwork!

02/04/2019
Lokale Helden dat is: één voor allen en allen voor één! Op vrijdag 26 april bundelen opnieuw een groot aantal spelers de krachten om hun lokaal talent te laten shinen, met unieke samenwerkingen tot gevolg. En dat is fantastisch want zoals iedereen weet: vele handen maken licht werk. Zo zorgen samenwerkingen tussen jeugdhuizen, gemeentebesturen, jeugdverenigingen, jeugd- en cultuurdiensten, cafés, bands, lokale handelaars, horecazaken, orkesten, scholen, jeugdraden, bibliotheken, clubs, muziekcentra, radiozenders en een groot aantal individuele vzw’s voor de organisatie van het grootste muziekfeest in Vlaanderen en Brussel. Hoog tijd dus om de meest unieke partnerships kort toe te lichten.

Beginnen doen we met pintjes drinken en genieten van wat live-muziek. Dat doe je het best tijdens de kroegentocht van IVEBICA Hemiksem-Schelle-Niel met lokale artiesten in maar liefst zeven gemeentelijke cafés. Ook in Putte, Turnhout en Kapellen besloten vier cafés in elk hun eigen gemeente hun lokaal talent in de kijker te zetten. Schol!

De hele gemeente betrekken? Dat kan! Kijk maar naar de proactieve samenwerking bij Lokale Helden Dendermonde. CC Belgica, de jeugd- en cultuurdienst, de bibliotheek en het jeugdhuis toveren op 26 april de bibliotheektrappen om tot een echte muziektribune tijdens de lunchpauze. Gemeente Avelgem pakt het net iets grootser aan met een samenwerking van maar liefst tien verschillende Avelgemse handelaars. Verwacht je aan lokale optredens in verschillende handelszaken tijdens het shoppen.   

Jeugdhuizen kunnen er anders ook wat van! De drie jeugdhuizen van Kortemark (JH De Zunne, JH De Meeuwe, JH De Fauteuil) en VZW Greenforward, de jeugd- en cultuurdienst staken de koppen bij elkaar. Het plan: een concertavond met in elk jeugdhuis talent van eigen bodem en een partybus voor het feestgedruis. Op datzelfde moment strijden verschillende bands tijdens de intergemeentelijke muziekwedstrijd Kamp Noord voor de felbegeerde titel van ‘Beste band van de Noorderkempen’. Dit concours wordt georganiseerd door de jeugdhuizen uit de deelnemende gemeenten: Rijkevorsel, Brasschaat, Brecht, Hoogstraten, Kalmthout en Wuustwezel.

Een heleboel CC’s dragen hun steentje bij. Voor Lokale Helden Beringen transformeren CC Beringen, CC Leopoldsburg, Tentakel Zonhoven, CC Casino Houthalen, Jeugd&Sport Beringen, JC Beverlo, Club 9, Nachtwacht Zonhoven een voormalig scholencomplex in een creatieve en heldhaftige hotspot. Ook in Klein Brabant weten ze hoe ze een evenement uit de grond moeten stampen: de ervaren rotten van CC De Kollebloem, CC Binder Puurs, CC Ter Dilft Bornem, gemeente Sint-Amands-Puurs en gemeente Bornem plannen een muzikale talentennacht. En check dit: geen zeven Zaventemse zotten die Lokale Helden Zaventem organiseren maar wel De Factorij, jongerencollectief Geroezemoes en Jeugddienst Zaventem.

Er zijn scholen van de partij! Net zoals vorig jaar toveren de leerlingen van het Sint-Jozefinstituut De Dreef – ja, de straat van ‘Thuis’ – om tot een gezellig muziekdorp Op Dreef! in samenwerking met CC De Ploter en Noise Gate. Sensibiliseren doen ze dan weer in Montenaken! Om dementie bij de kleuters en leerlingen van de 1e en 2e graad op een positieve manier onder de aandacht te brengen, geeft het geheugenkoor WZC Ocura Montenaken een optreden in de Gemeenteschool De Kleurenboom. Maar ook de iets oudere muzikale slimmeriken van PXL-Music werken samen met de jeugddienst aan Lokale Helden Hasselt.

Zing jij graag onder de douche? Zwem richting Bathroom Singers of Het Oude Badhuis. Ruil die douchekop in voor een echte micro en verbaas het publiek op de Open Mic’s in Sint-Gillis of Antwerpen.

Eerder zin in een weekend lang feesten? Yes ket, dat kan op PIKET.! Jeugddienst Diest, D'Oranje Giraffen, Citadelicious gaan total los en zetten op vrijdag hun Diestse muziekscene in de kijker. Op zaterdag en zondag kan je bij hen terecht voor een silent disco en een laagdrempelig foodevent.

We sluiten af met wat urban en hiphop in Leuven. Muziekcentrum Het Depot, jongerenhub STELPLAATS en het creatieve platform Word! slaan de handen in elkaar om jong lokaal urban talent en de zeer levendige hiphop scene in de kijker te plaatsen onder de noemer Lokale MC Helden in Leuven.
1