Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
Fotowedstrijd: enkele Tips & Tricks

Fotowedstrijd: enkele Tips & Tricks

13/04/2017
Lokale Helden, een dag boordevol vette concerten door artiesten uit je buurt. Grijp voor de gelegenheid je camera vast en benoem jezelf tot reportagefotograaf voor een lokaal initiatief. Wij verzamelen immers al jouw foto’s en publiceren het uniekste beeld in De Standaard. Bovendien gooien we een selectie van alle inzendingen in ons nationaal Lokale Helden fotoalbum.
Nog enkele tips nodig? De goede raad van beroepsfotograaf Ann-Katrien Van De Velde (Wannabes) en Centrum voor Beeldexpressie zet je op weg:
Fotograferen op evenementen is werken met weinig licht. Je wilt de sfeer en actie vastleggen maar in less than no time is een moment gepasseerd en de dag voorbij en je kan die dingen uiteraard niet opnieuw in scène zetten. Een foto is ook pas geslaagd als hij meteen de juiste energie en emoties opwekt… Kortom: fotografie is meer dan op een knopje drukken. Denk tijdens je fototrip aan volgende zaken:
 • MATERIAAL
  • Zorg dat je alle gear mee hebt die je wil gebruiken. Stel je setup vooraf samen.
  • Wees meester van je materiaal. Zoek op voorhand uit welke functies je wil gebruiken en ken de limieten en sterktes van je camera. Best veel Lokale Helden initiatieven vinden plaats rond de avond. Fotografeer je in een donkere omgeving? Dan moet je een evenwicht vinden tussen sluitertijd, diafragma en ISO-waarde om het gebrek aan licht te compenseren:
   • Diafragma: als je het diafragma openzet (lage waarde), krijg je veel scherptediepte en heb je minder licht nodig (f/2.8, f/2, f/1.4, ...).
   • Sluitertijd: een langere sluitertijd zorgt ervoor dat je minder licht nodig hebt maar kan wel onscherpe foto's tot gevolg hebben (lager dan 1/60). Bewegingsonscherpte kan natuurlijk ook een interessant effect zijn waarmee je kan spelen!
   • ISO-waarde: dit is de lichgevoeligheid van de opname. Een hogere ISO-waarde houdt in dat je minder licht nodig hebt, maar zorgt wel voor een meer korrelig beeld (ISO 800, 1600, ...).
  • Zorg vooraf dat je foto’s worden opgeslagen in de hoogst mogelijke kwaliteit (RAW). Je hebt dan achteraf meer speelruimte bij het bewerken van je foto’s.
    
 • SMARTPHONES: Smartphones hebben het vaak moeilijk met een combinatie van licht en donker. Meestal heeft je phone voorinstellingen voor verschillende situaties. Een nacht- of stabiele modus is ideaal om in the heat of the moment de uitbundige passie of net intieme momenten onder het publiek, op het podium, in een dansende massa, de medewerkers achter de bar… vast te leggen.
   
 • DON'T: Met sommige camera’s en smartphones kan je digitaal zoomen. Dit zorgt voor kwaliteitsverlies. Wil je de emoties van je lokale friturist vastleggen, vermijd dan digitale zoom, zoek toenadering en ga zelf naar de actie toe!
   
 • ONDERWERP: Denk na over wat je in beeld wil brengen en fotografeer meer dan artiesten/optredens alleen. Breng de aanloop naar 28 april in beeld, de sfeer, het publiek, de vrijwilligers, de toiletmadam… Denk ook aan detailopnames, leuk schaduwspel,...
   
 • FOTOGRAFEER: Kies een goede hoek om foto’s te nemen. Check eerst alle opties op het terrein en maak een doordachte keuze. Verplaats je zeker om alle momenten van dichtbij vast te leggen.
1