Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
En de Lotto-winnaars zijn...

En de Lotto-winnaars zijn...

11/03/2019
Aftellen geblazen! Nog exact 43 nachtjes slapen tot Lokale Helden, en wij kunnen alvast niet wachten. Zeker na het lezen van de meer dan 30 inspirerende en hartverwarmende inzendingen, was de LOTTO-wedstrijd dit jaar opnieuw een geweldige confrontatie met geëngageerde muziek- en buurtliefhebbers in gans Vlaanderen en Brussel en… een loeiharde oefening in knopen doorhakken.

Iedereen die meedoet aan Lokale Helden is sowieso een topper, maar voor deze wedstrijd koos een deskundige jury, na enkele uren wikken, wegen en verhit discussiëren, de volgende drie prachtexemplaren:

1. Torentalenten – Lokale Helden Londerzeel – €1.500

Londerzeel barst van het lokaal muzikaal talent en dat moet gehoord worden!”, aldus Jeugdhuis Onder Den Toren. Het jeugdhuis kampte de laatste jaren met een aantal problemen maar voelt vandaag de dag een positieve wind met een bestuur dat, anno 2019, 15 leden telt. Om een beter zicht te krijgen op het muzikale landschap in Londerzeel nam het jeugdhuis eind 2018 een vragenlijst af bij hun leden. Met de resultaten van deze enquête werd het muzikaal ontwikkelingsplan ‘Torentalenten’ ontwikkeld. Dit plan – gericht op het samenbrengen van de muzikale Londerzeelse jeugd – slaagt er onder meer in om de materiaal- en productiekosten te drukken en de lokale artiesten beter te ondersteunen. Zo zullen elk jaar drie lokale huisartiesten worden gekozen die gebruik kunnen maken van een gratis repetitieruimte. 

Een lokale concertavond, voor en door de Londerzeelse jeugd op vrijdag 26 april, is dan ook het begin van deze muzikale reis richting een prachtig ontwikkeld popbeleid. Om dit ambitieuze plan en het Lokale Helden-initiatief een hart onder de riem te steken, schenkt Lotto hen de hoofdprijs van 1.500 euro. Zeker na het lezen van hun uitgebreid en gedetailleerd dossier was het overduidelijk dat deze Londerzeelse organisatoren heel nuchter en gemotiveerd starten aan de ontwikkeling van een rooskleurige muzikale gemeente.
Jeugdhuis Onder Den Toren

2. Colores Locales – Lokale Helden Leuven – €1.000

Op 26 april slaan Colorafestival, Wereldfeest Leuven, enkele verenigingen van het Internationaal Comité en de Actieve Interculturele Federatie+ de handen in elkaar om kleur te geven aan een nieuw intercultureel festivalconcept, Colores Locales. Het mini-festival gericht op gemeenschapsvorming, programmeert artiesten en dansers uit Leuven gelinkt aan etnische organisaties. Wie daarnaast zin heeft in wat culturele ontdekkingen en workshops kan de wereldmarkt bezoeken. Ondanks de ervaren organisaties kunnen Colorafestival en co toch nog heel wat extra steun gebruiken om dit nieuwe Lokale Helden-project op poten te zetten. De jury steunt deze interculturele samenwerking graag met een bedrag van 1.000 euro dat voornamelijk gebruikt zal worden voor de huur van de locatie van het mini-festival en voor de gages van de artiesten.
Colorafestival, Wereldfeest Leuven en enkele verenigingen van het Internationaal Comité en Actieve Interculturele Federatie+

3. Villa Anamma – Lokale Helden Gent – €500

Villa Anamma is een nieuw kunstencentrum in Sint-Amandsberg (Gent) met een ambitieuze visie. Tijdens Lokale Helden tovert Anamma vzw, de organisatie achter Copacobana Festival, de parking en de tuin van het voormalige Kasteel Carlshof om tot een gratis mini-festival: MiniCopa. Dit tweedaagse festival is gericht op alle buurtbewoners die er kunnen genieten van optredens, kinderanimaties, kunstexposities, en zo veel meer.

Vrijdagavond staat helemaal in teken van Lokale Helden. Lokale talenten krijgen een podiumplaats en kunnen hun skills tonen in een zomerse festivalsfeer. Dit buurtfeest is het startschot van wat Villa Anamma belooft te worden: een culturele hotspot waar jong, lokaal talent zich kan ontplooien. Villa Anamma gelooft daarom ook in de kracht van een duurzame, laagdrempelige en lokale cultuur om de buurt op een solidaire en vooral plezante manier te verenigen. De jury was laaiend enthousiast en reikt met veel plezier de 500 euro aan vzw Anamma. Deze prijs dient als een extra duwtje in de rug om de artiesten een eerlijke vergoeding te geven en een professioneel podium te financieren. Waarom? Omdat het kan!

 
Anamma vzw
1