Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
Een snufje jazz en een vleugje reggae op een bedje van metal

Een snufje jazz en een vleugje reggae op een bedje van metal

11/04/2019
Onze Belgische muzikale vijver telt een hele hoop artiesten die uitblinken in elk hun eigen genre. De line-up van Lokale Helden is daar het beste bewijs van. Ga op vrijdag 26 april headbangen in Meerhout of swing mee met het Centerpiece Kwintet in Merelbeke. Van urban tot postpunk, er is voor elk wat wils. Check it out!

Beginnen doen we in provincie Antwerpen dat zich dit jaar ontplooit tot rock-metropool. In Merksplas bijvoorbeeld maak je kennis met wilde ongepolijste math- en psychedelic rock. Ook de knaller Groezrock – beter bekend als de jaarlijkse punk- en hardcore aardbeving in Meerhout – is van de partij. Eerder fan van postpunk maar nog meer van onze teerbeminde moedertaal? Dan zijn de Nederlandstalige bands Wijsneus en De Delvers in Duffel helemaal jouw ding. Zijn bovenstaande voorbeelden nog wat te soft, neem dan een kijkje op Lokale Helden Hove. Solenya en co brengen er opzwepende metalcore à la Parkway Drive

In het GC ’t Groenendal in Merelbeke swingt het wat rustiger. Op het programma: smooth jazz van het Centerpiece Kwintet alsook een streepje klassieke muziek met het Oberon Strijkkwintet. Gezelligheid troef tijdens de middaglunch in Mechelen met bekende klassiekers en jazzstandards die weerklinken vanuit de monumentale concertbeiaard van de Sint-Romboutskathedraal. Dit terwijl ze in Assenede en Gingelom hun instrumenten overboord smijten en twee geheugenkoren de namiddag vullen met a capella-klanken.

Opvallend: Lokale Helden anno 2019 is zeer sterk gekleurd door urban- en hiphop-vibes. In Merksem organiseren ze een gratis slam en showcase voor opkomende talenten en bovendien blijken ook Borgerhout en Antwerpen een belangrijke broedplaats voor jong urbangeweld. Maar ook West-Vlaamse rap is present. Het hiphopcollectief Bour Gondi bestormt je op Urban @ De Kupe met de vetste beats terwijl Irie Station Soundsystem de avond opent en afsluit. Ondertussen breken Uberdope en andere beatmakers het podium af tijdens Hip Hop Nacht in Lochristi en slaan Het Depot, Stelplaats en Word! de handen in elkaar om jong urban-talent te doen shinen in Leuven.

Flower power boven in Heuvelland-Dranouter waar lokale reggaebeats het publiek mag warm maken voor niemand minder dan Jo Mersa Marley, de kleinzoon van Bob Marley (ja, dat lees je goed). Voor global grooves  kan je terecht in Cafee Carbon en een iets meer akoestische setting vind je in de mergelgrotten in Riemst met de stripped-down versies van de alternatieve popband Wartaal en de indierockers van Secret Sinners. Café Roosendael in Sint-Katelijne-Waver wist dan weer de kleinkunst van Jan Cannaerts te strikken. Eerder zin in Vlaamse chanson? Neem dan de polonaise-trein richting Meise waar charmezanger Jo Vally alle vrouwenharten sneller doet slaan.

Liever goesting om te raven op een dikke beat? Dat kan op de vuile techno in Izegem en op de elektronische mixtapes in Borgloon, Hechtel en Herk-de-Stad. Mag het misschien toch een paar db’s stiller, dan is de silent disco van Eksperiment in Sint-Niklaas geen slecht idee.

Voor de eeuwige twijfelaars onder ons is Lokale Helden Heusden-Zolder misschien dé oplossing waar een mix van genres op het programma staan. En ook in Oudsbergen hebben ze keuzestress. Talenten samenbrengen is dan weer de specialiteit van speler Muslinked. Het plan: comedy meets slam op een bedje van poetry tijdens een urban open mic terwijl op dat moment Belgisch beatbox-kampioen Killa Mahanie het podium deelt met de folk, country en bluegrass-band, De Nouveau, in Hemiksem.

Kriebelt het om zelf te spelen of hoor je het liefst van al je eigen stemgeluid? Trommel dan zelf op de ingenieuze muziekmobiel van jeugddienst Ingelmunster of doe mee aan de open mic in Het Oude Badhuis. Ook de Brusselse ‘bring your own instrument’-jam van Darna verwacht multidisciplinaire muzikanten. Van Arabische sounds tot singer-songwriters, anything goes!

Een overzicht van alle evenementen en de bijhorende muziekgenres vind je hier.
1