Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
De headliners van vandaag en morgen

De headliners van vandaag en morgen

10/04/2018
Op 27 april staan de headliners van vandaag en morgen broederlijk naast elkaar op de affiche. Voor veel artiesten betekent Lokale Helden een eerste podiumervaring. Maar: Lokale Helden haalt ook tal van bekende artiesten terug naar de plek waar het voor hen allemaal begon. Uit de 800 artiesten zijn dit enkele mannen en vrouwen die het al schopten tot regionale, nationale (en soms zelfs internationale) helden.

De kerels van Equal Idiots bijvoorbeeld stonden in 2013 al op Kamp Noord, en keren nu terug voor de all stars-editie. Geen betere dag om Kamp Noords tienjarig bestaan te vieren. Ook Sam Renascent sloeg de uitnodiging van Habbekrats voor een exclusieve workshop niet af. De Antwerpenaar woont nu voor zijn master in Londen, maar was ooit een vlijtige leerling aan de plaatselijke kunsthumaniora. Daarbuiten zit de jongeman ook niet stil: zijn tweede single Morphine werd eind maart gereleased.

Laakdal stond eerder al in the picture omwille van zijn coole locatie, de gemeentelijke stelplaats. De helden die ervoor zorgen dat die stelplaats wordt omgetoverd tot een echte ravecave, zijn niemand minder dan de locals Gestapo Knallmuzik en dj Eppo Janssen. Ganz toll! Nog zo’n Duits klinkende naam om aan het lijstje toe te voegen: lohaus. Om deze band in al zijn glorie te zien shinen zak je af naar Ekeren.

Niet alleen wolf Naya is hot in België. Op verschillende Lokale Helden-evenementen spelen artiesten met wolf in hun naam zoals Celestial Wolves in Sint-Lievens-Houtem en The Girl Who Cried Wolf in Antwerpen. Voor de Bloesemfeesten strikte Chiro Zwijndrecht zelfs het wereldberoemde EDM dj-duo Wolfpack, afkomstig uit Willebroek. Van wolven naar andere schattige beestjes: Elephant doet Ham op zijn grondvesten daveren.

Vuur op het podium verwachten we in Elsene en Bree met Great Mountain Fire en Bonfire Lakes. Zuidelijker in Limburg delen Hasseltse topper Goldfox en even Hasseltse belofte Timmerman de dj-booth. Die laatste won vorig jaar DJ-mania en werd enkele maanden geleden artist in residence bij Muziekodroom, net zoals ILA en Fornet. Ook deze twee zie je tijdens Lokale Helden aan het werk: ILA palmt de stage van Muilpeer in en Fornet de pop-up Bar in Neerpelt. Voormalig artist in residence Ellen Steegen doet het op een unieke locatie: een akoestische set in de grotten van Zichen.

Helemaal aan de andere kant van Vlaanderen, in Oostende, breken The Glücks en Vaginas what else? het podium van Zaal Elysée af. En in de idyllische Cultuurkapel De Schaduw in Ardooie treedt de all star jazzband Black Mango op, met (ex-)groepsleden van Daan, Delv!s en Brussels Jazz Orchestra.
RAMAN. © Leon De Backer
RAMAN. © Leon De Backer
RAMAN. en she bad wonnen vorig jaar allebei hun provinciaal rockconcours. De Oost.best’ers RAMAN. zijn kind aan huis in Missy Sippy. Logischerwijs weerklinken hun rauwe gitaren, strakke drumgrooves, punchy basgeluid en geestverlichtende synthscapes dan ook vanop hun geliefd Gents podium. she bad zetten hun veroveringstocht verder in STELPLAATS in Leuven. Nog in Leuven draait onder andere Bjeor plaatjes op clubSTUK. Deze man is niet alleen een vaste waarde in het lokale muzieklandschap, ook de stages van Pukkelpop en Horst staan op zijn palmares.

Zowel Poppel in Turnhout als Leonore in Sint-Agatha-Berchem brengen je naar hogere (dream)popsferen. Op een ander Turnhouts podium staan de shoegaze-grungers van Bleak. De mannen van Capibara handelen dan weer in potige slackerrock. Hen bewonderen doe je op 27 april op maar liefst twee plekken: in Diest en Bekkevoort.

In Wetteren steken een 25-tal muzikanten de handen uit de mouwen om hun repetitiekot noodgedwongen geluidsdicht te maken. Aan de vooravond van hun benefietfestival spelen o.a. The Leslies, met gebundelde krachten van Delta CrashThe Grassroots MovementLIL DIX en Dorian and The Grays. Zaterdag staan de eerste drie bands uit dit lijstje in voltallige bezetting zelf op het podium.

Om het weekend in schoonheid af te sluiten willen we pouring rain het liefst horen, maar niet zien. Op de weergoden hebben we helaas geen invloed, maar dankzij Lokale Helden Aarschot komt het 'horen’ wel in de sacoche. Op zondag presenteren zij Portland, winnaar van de Nieuwe Lichting 2018, als afsluiter van hun Lokale Helden-weekend.

Zelf over zijn Chérie zingen zal helaas niet meer lukken. Maar als the real deal niet meer mogelijk is, ga je voor het tweede beste: dé Eddy Wally-imitator van Zutendaal. Tango d’amore in het plaatselijke pannenkoekenhuisje!

Een overzichtje van al het moois dat Vlaanderen en Brussel rijk zijn, vind je hier!
1