Inloggen Menu

Werk met àlle muzikale spelers aan één project

Support your local scene! Lokale Helden is all about nieuwe samenwerkingen, nieuwe locaties, van de pot gerukte projecten die een buurt (weer) doen opleven en bands, dj’s, muzikanten en publiek naar buiten lokken. Kortrijk leverde wat dat betreft in 2015 een wel zéér inspirerend Lokale Helden-evenement af dat alle muzikale spelers in één project betrok, erfgoed meesleurde in het plan en basically een heel eiland op zijn kop zette.

Case: Kortrijk

Een voor ons ongezien muzikaal evenement in ons eigenste Kortrijk. We hebben veel bands gezien en vooral veel volk dat enorm enthousiast was.
Erik Declercq (Planet Prozak)
40 x Kortrijks talent, uit de uithoeken van genres, in de uithoeken van het Buda-eiland 

Lokale Helden in Kortrijk had net zo goed ‘Kortrijk United’ kunnen heten, want met Festival Van VlaanderenMuziekcentrum Track*De KreuncinéPalaceThe PitsSchouwburg Kortrijk en Stad Kortrijk als organisatoren, sloegen ze wel érg veel handen in elkaar. 
Het resultaat mocht er dan ook zijn: het Buda-eiland in het midden van de stad werd voor één avond een muziekeiland. Op verschillende locaties stond op donderdag 30 april Kortrijkse muziek geprogrammeerd: van rock tot jazzelektronisch tot klassiek, in groep of alleen. De Budafabriek werd voor één avond de rockfabriek, in de historische Broeltoren kon je terecht voor elektro, wave en soundscapes. Het Broelmuseum ging voor klassiek, de Oxfambookshop en deDingen kregen singer-songwriters over de vloer en de historische kerk van het OLV-hospitaal werd het sfeervolle decor voor vocale muziek. 

Tussen 19u30 en 22u30 werd je doorheen het eiland geleid met verschillende wandellijnen (gecodeerd volgens muziekgenre), naar grote en kleine zalen, met ‘jong muzikaal geweld’ als constante op de weg. Aan de eindmeet wachtte de bar, waar je je avonturen nog eens stevig kon aandikken aan de toog.