Inloggen Menu

Verzamel je inwoners in één stadsproject

Als stad kan je met Lokale Helden heel wat kanten uit. Je kan een samenwerking opzetten met alle partijen die met muziek bezig zijn zoals Kortrijk dat bij onze eerste editie deed. Of je kan het doen zoals Genk - met àl je inwoners - en zorgen voor een nieuwe verbinding onder je inwoners, onder buren, in straten én met hun stad… 

30 30 30 in Genk

Gianno Marzo (Isbells, Marble Sounds) terug in het ouderlijk huis en 49 andere huiskamers met verhalen… Én de start van een Genkse traditie!

Op donderdag 30 april 2015 schreef Genk met 30/30/30 muziekgeschiedenis voor de stad. Het oorspronkelijke plan om 30 artiesten in 30 huiskamers te laten spelen was al snel achterhaald. Dankzij de professionele hulp van curatoren, de werkgroep vanuit Stad Genk, oproepen om artiesten en huiskamers te vinden in het stadsmagazine, op sociale media en in de pers werd het oorspronkelijk doel in een recordtempo overschreden. Het sympathieke 30/30/30-projectje dat eind 2014 opgezet werd, klokte uiteindelijk af op maar liefst 50 locaties.
We brengen zelf artiesten aan uit ons netwerk en het is fijn om hen die speelkansen te bieden.
Youssef Moussalli, hiphopformatie Onze Zaak
Zelfs wie wist dat Genk een broedplaats is voor muzikaal talent, kon niet voorspellen dat de oproep ruim 60 Genkse artiesten op de Lokale Helden-affiche zou krijgen. Eens de artiesten en huiskamers (een erg breed begrip) gevonden waren, werden deze aan elkaar gekoppeld.

Verrassende concerten

Een concept als dit, waarbij dertig artiesten dertig minuten lang het beste van zichzelf geven op dertig verschillende locaties, is volgens mij nog nooit gedaan.
Lennart Janssen, Shun Club, Statue, organisator Absolutely Free Festival
Een metalband aan een kapel? Een concert met zand in de hoofdrol in een fotostudio? Op 30 30 30 kon het allemaal. Een greep uit de concerten:
 • 12.00u: Orgelklas Academie in Sint-Martinus Kerk 
 • 12.30u: Coverband Koyle op hun eerste stop tijdens hun vrachtwagentournee in Sint-Jozef Instituut Bokrijk, ze brachten de huiskamer naar de Genkenaren en gingen per vrachtwagen op tournee langs hun ontstaansgeschiedenis
 • 18.00: Lyceumkoor in de bibliotheek: 70 koristen verklaren de 30/30/30-avond voor geopend 
 • 19.30: Sand Art Battle in Foto Studio Bosch: zandkunstenaars Immanuel en Landerik Boie brengen een unieke set waarbij zand de hoofdrol speelt 
 • 19.30: Poolse folkgroep Czarna Góra speelt in het Mijndepot. Een unieke groep én locatie. Nadien wordt daar gerockt met Hezekiah. 
 • 20.00: Ivory Gates maar ook soefimuziek en hiphop in het planetarium Cosmodrome 
 • 20.00: Yass met special guest De Geest in het Emile van Dorenmuseum 
 • 20.00: Gianni Marzo (van Isbells en Marble Sounds) speelt een set in het ouderlijke huis 
 • Vanaf 20.00: rockfestival met Daktari, Dr. Zebra en Down to Adelaide in het Pools Verenigingshuis (Zaal Krakus) 
 • 20.00: Marc Wetzels, aka boyShouting, speelt een set bij de familie Usta – Ertürk
 • 20.30: Natan & Mental Circus aan de Lourdeskapel: akoestische metal aan een kapel
 • De verwachtingen werden m.a.w. ruim overtroffen, want zo veel Genkse muziek op zo veel Genkse plaatsen op één dag: that was a first.

Véél concerten dus, maar ook grote en kleine verhalen, dat is waar 30/30/30 om draaide. Het resultaat zat vol verrassingen en plezierige ontmoetingen met als conclusie: muziek verbindt beter dan eender welk medium… De meerderheid van de concerten was immers volzet. Niet enkel de klinkende namen zoals Yass en Gianni Marzo lokten een vol huis, maar ook onbekend talent zoals de klassieke ensembles van de Academie of jonge rockers zoals Monroe en The Hourglass Instinct mochten voor een volle huiskamer spelen. Sommige locaties verwachtten ruim 100 personen, dus sommige families zorgden ook gewoon voor tenten als uitbreiding op de huiskamer. 

En 30/30/30 werd het begin van een traditie.