Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
Verzamel je inwoners in één stadsproject

Verzamel je inwoners in één stadsproject

Als stad kan je met Lokale Helden heel wat kanten uit. Je kan een samenwerking opzetten met alle partijen die met muziek bezig zijn zoals Kortrijk dat bij onze eerste editie deed. Of je kan het doen zoals Genk - met àl je inwoners - en zorgen voor een nieuwe verbinding onder je inwoners, onder buren, in straten én met hun stad… 

Genk 30/30/30

Op donderdag 30 april 2015 schreef Genk met 30/30/30 muziekgeschiedenis voor de stad. Het oorspronkelijke plan om op 30 april, 30 artiesten in 30 huiskamers te laten spelen was al snel achterhaald. Dankzij de professionele hulp van curatoren, de werkgroep vanuit Stad Genk, oproepen om artiesten en huiskamers te vinden in het stadsmagazine, op sociale media en in de pers werd het oorspronkelijk doel in een recordtempo overschreden. Het sympathieke 30/30/30-project dat eind 2014 opgezet werd, klokte uiteindelijk af op maar liefst 50 locaties.

Zelfs wie wist dat Genk een broedplaats is voor muzikaal talent, kon niet voorspellen dat de oproep ruim 60 Genkse artiesten op de Lokale Helden-affiche zou krijgen. Eens de artiesten en huiskamers (een erg breed begrip) gevonden waren, werden deze aan elkaar gekoppeld.

Véél concerten dus, maar ook grote en kleine verhalen, dat is waar 30/30/30 om draaide. Het resultaat zat vol verrassingen en plezierige ontmoetingen met als conclusie: muziek verbindt beter dan eender welk medium… De meerderheid van de concerten was immers volzet. Niet enkel de klinkende namen zoals Yass en Gianni Marzo lokten een vol huis, maar ook onbekend talent zoals de klassieke ensembles van de Academie of jonge rockers zoals Monroe en The Hourglass Instinct mochten voor een volle huiskamer spelen.

In 2018 was Genk 30/30/30  reeds aan zijn vierde editie toe en nog steeds is het enthousiasme enorm groot. Elke jaar bieden zich steeds meer artiesten en organisatoren aan. Voor de vierde editie pakte Genk 30/30/30  uit met een specialleke. In 2018 werden niet alleen muziekoptredens georganiseerd op unieke locaties in Genk, maar ook in   gemeenschappelijke delen van enkele appartementsgebouwen. Met muziek als verbindende factor is een  burenontmoeting natuurlijk dubbel zo geslaagd!

Op Lokale Helden vond een kick-off moment plaats op Radio Internationale. Eén uur lang presenteerde Sergio Panizieri een programma boordevol leuke interviews met het team achter 30/30/30 en natuurlijk opgeluisterd met op en top Genkse muziek. Een heerlijk 30/30/30 voorsmaakje!

Villa Roslar

Genk 30/30/30 inspireerde over provinciegrenzen heen! Roeselare haalde de mosterd bij het unieke concept van Genk, en organiseerde tijdens het weekend van Lokale Helden 2018 maar liefst 33 huiskamerconcerten bij gastvrije Roeselarenaars.

Stad Roeselare lanceerde bij aanvang van het project een dubbele oproep, “Muzikanten en huiskamers gezocht”, klonk het. De respons was overweldigend. De stad kon niet één maar twee weekends vol huiskamerconcerten programmeren! Daarna werden artiesten aan organisatoren gekoppeld.

De helft aanwezigen werden uitgenodigd door de organisatoren, de andere helft kon zich inschrijven op de website van Stad Roeselare. Naar schatting kwamen een duizendtal Roeselarenaars op verschillende plaatsen samen om te genieten van hun lokale artiesten. Een schot in de roos!

Stad Roeselare

1