Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
Mogelijkheden voor scholen om met de leerlingen aan Lokale Helden deel te nemen liggen voor de hand: zet een podium op de speelplaats, organiseer optredens of een band- of dj-battle, doe iets met het schoolkoor of –orkest, ga voor concerten gevolgd door een fuif, zet je schoolfeest in het teken van muziek… 

Of ga een stapje verder en daag andere scholen uit zoals Brugge dat in 2015 deed. Integreer Lokale Helden gewoon in verschillende vakken in het lessenpakket zoals in Maasmechelen of laat je leerlingen zelf iets organiseren en betrek iedereen in je gemeenschap, zoals in Herk-de-Stad. 

Battle of the Schools in Brugge

Lokale Helden 2015 betekende in Brugge het startschot voor het aMAZe-Teameen jongerencrew (16 - 26 jaar) van Cultuurcentrum Brugge die carte blanche krijgen in de Magdalenazaal om te prospecteren en te organiseren. 

Dat aMAZe-Team vatte Lokale Helden op als een rock rally getiteld ‘Battle of the Schools’. Na een selectie van bands verbonden aan een Brugse school (langs Poppunt’s platform vi.be) werd jong muzikaal talent op 30 april 2015 geprogrammeerd in de Brugse Magdalenazaal (MaZ). Onder de ogen van een talrijk aanwezig publiek, een excellente vakjury en presentator Gunter Lamoot werden de prijzen uiteindelijk uitgereikt door burgemeester Renaat Landuyt. De ene winnaar mocht het voorprogramma spelen van Valerie Solanas in het cultuurcentrum in 2016, de andere werd op het tweejaarlijkse aMAZe Festival geprogrammeerd.

Lokale Helden in het lessenpakket

In Maasmechelen ging een ploeg leerlingen aan de slag met Lokale Helden. Het eindresultaat werd 'Helix Fest'; een minifestival georganiseerd door de leerlingen van de richting boekhouden-informatica. Zij kregen binnen verschillende vakken opdrachten omtrent de uitwerking van het festival. De les Nederlands werd een les 'festivalguide en persteksten schrijven'. In de les informatica moest de website tot stand komen én een game waarmee leerlingen VIP-tickets konden winnen en ook de vakken wiskundeFrans en Engels kwamen in dit project aan bod. De effectieve organisatie gebeurde tijdens de lessen economie. 

Nog niet ontdekt talent van de school en andere jonge Limburgse amateurbands kregen zo de kans om op te treden. Bovendien bood Lokale Helden deze multiculturele school een gelegenheid om leerlingen kennis te laten maken met verschillende culturen en muziekgenres én een kans om de leerlingen op deze grote school nog eens bij elkaar te brengen. 1800 studenten van de campus werden op 30 april 2015 geëntertaind door lokale bands en dj's. Een schoolvoorbeeld van het nuttige dat een ferm aangename kant krijgt, quoi!

Run the City Herk-de-Stad

Onder het motto 'loop eens door een kerk, jog eens door de bib' organiseerden de leerlingen van de SInt-Martinusscholen van Herk-de-Stad samen met het stadsbestuur 'Run the City': een loopwedstrijd én muziekfestival.
 Het grote publiek kon die avond al joggend kennismaken met enkele unieke locaties en vooral genieten van al het talent dat hun stad te bieden heeft. Doorheen het parcours kon je dansvoorstellingen , dj-sets en concertjes gebracht door de leerlingen meepikken in het gemeentehuis, de kerk of de bibliotheek. Motivatie genoeg om de finish te halen dus! Wanneer je over de eindmeet was geraakt kon je uitblazen in het sportcafé en verder genieten van de talrijke Herkse talenten op het muziekfestival.
 
1