Menu {{ 'Sluit menu'|t }}
Maak werk van diversiteit

Maak werk van diversiteit

Muziek is een universele taal. Dat concludeerden ze met de eerste editie van Lokale Helden ook in Genk waar buren voor het eerst bij elkaar over de vloer kwamen, waar families met een veelheid aan achtergronden hun huiskamers openden voor al even diverse artiesten en publiek, waar een Poolse folkgroep, hiphop en even goed soefimuziek geprogrammeerd stonden of het Pools Verenigingshuis de deuren opende voor een rockfestival. 

Lokale Helden - maak werk van diversiteit

Lokale Helden - maak werk van diversiteit
In Antwerpen wilde MSC Ahlan (jongerenwerking in Antwerpen) op 30 april 2015 een taboe doorbreken dat bestaat binnen hun eigen moslimgemeenschap. Firqat Ahlan, een traditionele Marokkaanse anacheedgroep (traditionele religieuze Marokkaanse muziek) bestaande uit vier jonge vrouwen, contacteerde voor dit project Moreno (rapper) en Dennis (beatboxer). Ze wilden anacheed mixen met Nederlandstalige rap en beatbox om tot ‘cheed-hop’ te komen. Dit was geen proces van weken, maar van lange duur. Op 30 april was de cheed-hop nog niet klaar voor het publiek maar bracht Firqat Ahlan enkele traditionele songs en Moreno bracht slampoetry. Maar ze vormden wel een vaste groep en gingen verder met het experiment. In Moorslede werd in 2019 opnieuw het autismevriendelijke indoorfestival Rock Sterre georganiseerd in GC De Bunder. Na een eerste succesvolle editie in 2017 besloten de leerkrachten van ‘Campus Ter Sterre’ in Moorslede dan ook opnieuw de handen in elkaar te slaan voor dit festival met speciale aandacht voor mensen met ASS. Niet zomaar een festival dus, maar wel ééntje met extra aandacht voor mensen met autismespectrumstoornis. Buiten muziek van verschillende acts werden er ook prikkelarme zones en eetstandjes voorzien. Kortom, de ideale manier om de festivalzomer op gang te trappen op een inclusieve manier!
We willen met Lokale Helden ook actief inzetten op diversiteit en organisatoren aansporen om aandacht te hebben voor doelgroepen die anders moeilijk de weg vinden naar jou. Waarom? Omdat aandacht voor diversiteit in de amateurkunsten zou helpen om sociale ongelijkheid te verminderen, sociale inclusie, culturele en sociale participatie te faciliteren, en ook de dialoog tussen generaties en sociale cohesie te bevorderen.

Wil je werk maken van diversiteit, stel je dan open en laat los. Ga op zoek naar organisaties, verenigingen, scholen en instellingen die met kansarmen, allochtonen, daklozen, vluchtelingen, enz. werken. Naar wijken, vzw’s of collectieven rond bepaalde nationaliteiten of muziekgenres. Zoek in je straat of verder naar mensen met een andere achtergrond die muziek spelen. Maak een inschrijvingsformulier voor je project en ga eens olskool brieven posten, je zal versteld staan van wie iets kan én wil doen. Spreek scholen en leerkrachten aan, zij kennen de demografie van je gemeente beter…

Nodig hen uit of zoek ze op en luister naar wat zij reeds doen met muziek en andere kusten. Betrek ze niet in jouw verhaal maar laat jou in hun verhaal betrekken. Nodig ze niet uit in een vooraf bepaald Lokale Helden-concept maar geef zichtbaarheid aan wat zij reeds doen of laat ze co-owner worden en werk samen een Lokale Helden-idee uit. 

Meer input voor het werken aan participatieve kunst en diversiteit? Check dan zeker demos.be!
1