Inloggen Menu
Van lokale winkels, huiskamers en kampvuurkringen over erfgoed, treinperrons, begraafplaatsen, zwembaden, fitnesszaken, bibliotheken rusthuizen of garageboxen tot jeugdhuizen, cultuurcentra en de grootste concertzalen: Lokale Helden kan je overal organiseren. De Morgen wijdde er na Lokale Helden 2018 nog een artikel aan.

In de Mergelgrotten

Zowel de toeschouwers als de bands vonden de Mergelgrotten een gewéldige locatie, het feit dat het er altijd 12°C is en vochtig maakten we goed met soep en jenevers.
Ronald Jeurissen, jeugdwerker Riemst
In Riemst kon je op donderdagavond 30 april 2015 in het jeugdhuis terecht voor BOTS en iets later op de avond voor Melger Helden in de mergelgrotten van Zichen.

Onder het motto "klinkt het niet, dan BOTS(t) het maar!" bood gemeente Riemst i.s.m. het jeugdhuis een allereerste podiumervaring aan beginnende bands, orkesten, koren,... De bedoeling was om een groep die nog nooit eerder op een podium stond de kans te geven om voor de eerste keer op te treden in een professionele setting. Ze kregen hiervoor ook coaching en begeleiding van ervaringsdeskundigen.

Na dit evenement ging de avond verder in de mergelgrotten te Zichen. Meer gerodeerde bands brachten daar een akoestische sessie in een grot van mergel (of melger in het plaatselijk dialect).

In het Begijnhof

In Diksmuide werkten CC KruispuntMuziekclub 4AD en de jeugddienst samen om podia te creëeren op diverse plekken in en rond het begijnhof. Je kreeg zo de gelegenheid om in een paar uur te proeven van een brede waaier aan lokaal talent in een übergezellige sfeer.
Het leuke was dat het cultuurcentrum Kruispunt en de muziekclub 4AD de handen in elkaar geslagen hebben om een mooi project op poten te zetten in kader van onze lokale muzikale helden, en dat nog eens op een unieke en feeërieke locatie.
Caroline Vansteelandt, Cultuurfunctionaris - Directeur Diksmuide
4AD serveerde de beste bands uit hun repetitiebunkers in de loods van Papegaei. Op het binnenplein van het begijnhof en in de kapel waren er open klassen van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord en het Sint-Niklaaskoor. Er was een concert door de vioolklas van Harold Debusschere en de sax- en ensembleklas van Rik Vaneyghen, enz. Qua diversiteit scoorde het event dus dikke punten; er werd energieke pop/rock en britpop geserveerd, kleinkunst, Nederlandstalige covers én profane liederen... En dat allemaal volledig gratis.

Op het dak van het CC

‘Lokale Helden Dilbeek’ was een initiatief van cultuurcentrum Westrand en gemeente Dilbeek. Niet de theaterzaal, maar de meest verborgen plekjes in en rond het Dilbeekse cultuurcentrum werden voorzien van micro en versterker. De intiemste plekjes tot op het hoogste dak van Westrand waren op 30 april 2015 voorbehouden voor lokaal talent en nodigden de locals uit om die avond op ontdekkingstocht te gaan naar bekend én onbekend lokaal talent.
Het werd een zeer gevarieerd en goed gevuld programma met folkfunk en pop rock tot blueselectro en psychedelimental astrajazz. In het Mooov café werden dan weer cocktails en hapjes geserveerd.
Onze troef was het openstellen van verborgen plekjes in het cultuurcentrum en deze om te bouwen tot een podium in plaats van het bestaande podium in de theaterzaal te gebruiken.
Lieselotte De Landsheer, Dienst cultuur en toerisme Dilbeek

Op het balkon van het Stadskantoor

In Torhout besloot RADAR (het jongerencultuurlabel van Cc de Brouckere en jeugddienst Torhout) mee te doen aan de eerste editie van Lokale Helden. De setting: het balkon van het gloednieuwe stadskantoor. 
De aanpak:
  1. Er werd een campagne aangemaakt op Poppunt’s kansenplatform vi.be en een oproep gelanceerd naar lokale bands, met minstens 1 lid uit Torhout, om zich daar aan te melden.
  2. Enerzijds konden bands een optreden op het balkon van het stadskantoor winnen, in ware Beatles-stijl dus én was dit dé kans om het nieuwe stadskantoor in de verf te zetten.
  3. Gevolg: heel wat reacties van bands die zelfs naar Torhout wilden verhuizen om toch maar op het balkon te kunnen spelen.
  4. Een externe jury koos een winnaars uit die op het balkon mochten spelen in een line-up met St. Grandson als headliner, de groep rond Torhoutenaar Benjamin Decloedt, en toen één van de winnaars van De Nieuwe Lichting.
  5. Daarnaast moedigden ze ook het jeugdhuis en de lokale cafés aan om op dezelfde avond een podium te bieden aan nog meer lokale bands.
  6. Met een last-minute Facebookactie boden we de jonge fans (-26) nog extra kaarten aan (“Kom een #‎selfie trekken bij ons spandoek en ontvang nog een ticket voor het balkonconcert! #‎lokalehelden”)
  7. Naast muzikale lokale helden, bracht gerenommeerde Torhoutse concertfotograaf Christophe Brysse, alles prachtig in beeld (inclusief drone-foto’s).