Inloggen Menu

Fado de Coimbra : Duo Raposo, Grupo Romance

vrijdag, 26 april, 2019 - 20:00VVK €13,00
Concert • World
Miguel en Philippe Raposo mengen het traditionele repertoire van Portugese Fado uit Coimbra met eigen hedendaagse composities.

Beschrijving

Naast Lissabon is ook Coimbra van groot belang voor de fado. Fado, afgeleid van het Latijnse fatum, betekent zoveel als lot, of beter gezegd: het noodlot, vertaald in muziek. De vlag dekt de lading, want er is geen andere muzieksoort op aarde waarin melancholie en fatalisme zo worden gecultiveerd.

In de jaren ’40 en ’50 was Coimbra een haard van verzet tegen het fascisme en ontstonden de “baladas e canções de intervenção” en in de stad ontstonden de ideeën die tot de anjerrevolutie leidden. Net zoals bij de fado van Lissabon wordt de zang begeleid door twee gitaristen, waarvan één de melodie speelt op een twaalfsnarige Portugese gitaar en de andere zorgt voor het ritme op de zes-snarige viola de fado. In Coimbra vinden we gewoonlijk de droevige stijl, maar met verschillende motivaties en ook gebaseerd op middeleeuwse liederen, genaamd trovas. 

Het Duo Raposo, Miguel (Portugese gitaar) en Philippe Raposo (klassieke gitaar), zijn de zonen van een Hongaarse moeder en Portugese vader. Gepassioneerd door de Portugese fado staan ze vaak op het podium met fadozangers. Hun muziek is een mix van traditionele en hedendaagse klanken. Ze presenteren nummers uit hun eerste cd «  Pouca Terra », die het verhaal vertelt van tien jaar concerten, ontmoetingen en reizen als duo.

Duo Raposo is het voorprogramma van Grupo Romance dat al jaren te boek staat als één van de belangrijke fado-groepen uit Coimbra.

Line-up

Duo Raposo
  • Miguel Raposo: Portugese gitaar 
  • Philippe Raposo: klassieke gitaar

Grupo Romance 
  • Luis Oliveira: Portugese gitaar
  • Luis Ferreirinha: gitaar
  • Nuno Silva: zang
  • Riccardo Dias: accordeon

Organisator: Muziekpublique

Locatie

Molière Theater Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Elsene (Brussel)